Mattes Bröd i Ockelbo AB

Frågor & svar

Varför är fullkornsbröd bra vid höga kolestrolvärden?

Den som äter mycket fullkorn, löper mindre risk att drabbas av hjärtinfarkt. Varför vet man inte idag, men troligtvis är det en kombination av fibrer, mineraler, antioxidanter och växtsteroler som ger den skyddande effekten. Lösliga fibrer, som finns i havre, korn och råg, bidrar till att sänka förhöjda kolestrolvärden.

Varför tillsätter man emulgeringsmedel?

Emulgatorer tillsätts i bröd för att ge bättre volym och längre hållbarhet. Emulgatorer finns naturligt i våra vanligaste fetter och kan vara av både vegetabiliskt och animaliskt ursprung.

Vilka bröd innehåller mest fibrer?

Fullkornsbröd och bröd som är nyckelhålsmärkta innehåller en hög andel fibrer. Hårt bröd och knäckebröd av fullkornsråg innehåller mest fibrer. Mjukt bröd innehåller nämligen 25-30% vatten, som spär ut fiberinnehållet.

Vad innebär nyckelhålsmärkningen?

Brödet skall ha ett hälsosamt innehåll av fibrer, fet, socker och salt för att få märkas med Livsmedelsverkets nyckelhålssymbol.

Vad är GI?

GI är en förkortning av glykemiskt index. Idén bakom GI-dieten är att man ska undvika mat som ger snabba blodsockersvängningar. Istället ska man försöka äta så proteinrikt som möjligt. Målet är att på så sätt uppnå en förlängd mättnad melan måltiderna.

Har alla vita bröd högt GI?

Nej, GI har inget med koppling till färgen på bröd. Istället har bröd som är bakat av surdeg eller innehåller hela kärnor, havrekli och linfrö ett lägre GI-värde än annat bröd. Det finns därför båd ljusaoch mörka bröd med bevisat lågt GI.